Anja Ek vinner Bemanningsföretagens Luma-pris 2014

Branschorganisationen Bemanningsföretagen delar varje år ut ett pris, Luma-priset, för att uppmärksamma en person som ”i upplysningens tjänst” bidragit till att öka kunskapen om och förståelsen för bemanningsbranschen. I år går Luma-priset till Anja Ek för sin barnboksserie om figuren Jobbman.

Branschorganisationen Bemanningsföretagen delar varje år ut ett pris, Luma-priset, för att uppmärksamma en person som ”i upplysningens tjänst” bidragit till att öka kunskapen om och förståelsen för bemanningsbranschen. I år går Luma-priset till Anja Ek för sin barnboksserie om figuren Jobbman.

Det är fjärde året i rad som Bemanningsföretagen lyfter fram en person som ökat kunskapen om och förståelsen för branschen. Namnet på priset har ändrats till Lumapriset för att ytterligare tydliggöra syftet.

En gång i tiden var Anja Ek nära att bli cirkusdansös. I stället började hon jobba som badvakt, gatuköksbiträde, journalist, informatör, bagare, kundtjänstmedarbetare, redaktör, författare...

Ja, ni hör ju själva. Det är Anja Ek som är Jobbman, barnboksfiguren som inte riktigt kan bestämma sig för vilket jobb han vill ha och därför får jobb inom bemanningsbranschen, och möjlighet att prova ett nytt jobb varje dag. Serien om den hårt arbetande barnboksfiguren finns än så länge i fyra böcker: brandman, barnmorska, kock och präst.

Jobbmans mamma Anja Ek – 48 år, född och uppväxt i Karlskoga i Värmland – har skrivit professionellt i 30 år. I dag arbetar hon med att leverera reportage och artiklar till veckotidningar, månadsmagasin och kvällstidningsbilagor. Samtidigt pluggar hon till copywriter.

Jobbman kom till Anja en sömnlös natt för tio år sedan.

– Han berättade för mig att han älskar att jobba, men han vet inte vilket jobb han vill ha. Dagen efter satte jag mig ner och skrev fyra manus om Jobbman. Jag hittade en illustratör, Annica Nilsson, och tillsammans har vi gett ut böckerna om Jobbman, säger Anja.

När Anja skrev de första manusen om Jobbman hade hon inte en tanke på hur väl han passar in i bemanningsbranschen.

– Jag har inte själv arbetat i bemanningsbranschen, men arbetsmarknaden förändras, och min uppfattning är att branschen fyller en viktig funktion, både för arbetsgivare och för arbetstagare. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att Bemanningsföretagen har upptäckt Jobbman och tagit till sig figuren.

Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström:
– Litteraturen har alltid speglat samhället, och bemanningsbranschen spelar en viktig roll i samhället. Därför var det så roligt att upptäcka Jobbman – en både välgjord och underhållande serie barnböcker som visar hur det är att arbeta på ett bemanningsföretag. Och extra roligt är att bokserien kommit till helt utan vår inblandning.

Juryns motivering: Anja Ek tilldelas Luma-priset 2014 för att hon på ett pedagogiskt och upplysande sätt, för barn och vuxna, har givit en målande beskrivning av jobbet som bemanningskonsult i sin barnboksserie om Jobbman.

Hör och se Anja Ek berätta om Jobbman.

För ytterligare information kontakta
Henrik Bäckström
Förbundsdirektör Bemanningsföretagen
08 762 69 68 / 070 345 69 68

Hans Uhrus
Presschef Bemanningsföretagen
076 895 01 01
hans.uhrus@almega.se


Vår bransch sätter årligen 172 000 personer i jobb via personaluthyrning, omställning och direkta rekryteringar.