Stopp för kränkande tillmälen

Bemanningsföretagen har under september initierat ett upprop för att hitta ett bra namn för de 120 000 svenskar som årligen jobbar inom bemanningsföretag. Hittills har vi fått in över 200 förslag på nya benämningar, och tusentals har röstat. Flest röster fick ordet ”konsult”.

Publicerad på Newsmill 2011-10-05

Vi har fått många reaktioner, och vi tar dem alla på allvar. En del av dem har tyvärr visat på ännu värre vanföreställningar om vår verksamhet än vi var förberedda på, och även på en politiskt färgad ilska mot bemanningsbranschen.

Aktivister har engagerat sig mot uppropet - vilket vi väntat oss, och vi har med debattglädje bemött dessa personers argument och frågor. Sårande angrepp på våra anställda har dock blivit mer regel än undantag, och detta måste vi reagera emot. Motkampanjen föreslår under anonyma alias att våra anställda ska gå under benämningar som ”hora”, ”neger” och ”slav”. Våra anställda inom branschen har fått bilder av sig själva tagna från vår sajt och manipulerade med kränkande tillmälen av motsidans sajt.

Syftet med uppropet har varit att lyfta fram de uppskattade människor som finns i bemanningsbranschen och visa vilken bredd och kompetens de besitter. Eftersom vår personals arbetsmiljö är högsta prioritet kan vi dock inte fortsätta driva ett upprop där anställda deltar under nu gällande förutsättningar. Vi noterar att samma dag som vi fattar detta beslut har regeringen tagit initiativ till att utreda extremism på nätet. Det visar på en medvetenhet kring denna problematik som vi välkomnar efter den senaste tidens erfarenheter.

Det har förekommit kränkande tillmälen och rena hot. Bland de som varit inne på vår sajt och på vår Facebooksida finns personer med anknytning till Antifascistisk aktion, Kommunistiska partiet och Syndikalisterna. Att dessa grupper varken är nyanserade eller nödvändigtvis verklighetsförankrade i sin kritik har vi tidigare erfarenhet av. Mer problematiskt blir det när personer som är medlemmar i vanliga politiska ungdomsförbund, kulturjournalister, ledarskribenter på Aftonbladet eller representanter för våra stora fackföreningar applåderar initiativet att hitta kränkande tillmälen för uthyrd personal.

De som på ett mer lättvindigt sätt uppmuntrat kränkningar i sociala medier har säkert uppfattat kampanjen som humoristisk. Men humorn går lätt förlorad för den som kallas prostituerad, trälslav eller värre för att man är anställd i ett bemanningsföretag. Vi företräder en historiskt kvinnodominerad bransch med många kvinnliga entreprenörer och anställda. Att dessa kvinnor, ofta tjänstemän inom kontor och administration, år 2011 ska utsättas för sådana sexistiska påhopp är nedslående. Att en feminist som Nina Björk i SR missar detta perspektiv och blir ”upphetsad” av dessa påhopp är svårt att förstå för de entreprenörer och anställda vi ville lyfta fram.

Mycket av den kritiken som förs fram bygger på rena missförstånd. Debatten som dessa aktivister vill föra handlar helt enkelt inte om den bransch bemanningsföretagen är och har varit i Sverige. Bemanningsföretag löser främst behov vid arbetstoppar eller behov av specialisering för svenska företag. Alla våra medlemsföretag är anslutna till kollektivavtal. Våra anställda är till 70 procent tjänstemän och över hälften är över 30 år gamla. De har kvalificerade, mestadels fasta jobb med garanterad månadsinkomst och mycket goda karriärvägar. Bemanningsföretagen bidrar med tiotusentals heltidsarbeten i Sverige, har nöjda anställda och är bättre än andra företag på att anställa unga och invandrare som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

Ordet ”konsult” fick som sagt flest röster i vår omröstning om nya yrkestitlar. Våra konsulter förtjänar ett bättre bemötande. Därför avrundar vi nu vår aktivitet i sociala medier. De erfarenheter vi tar med oss från detta upprop visar på det stora behovet av att informera om vilken sorts bransch bemanningsföretagen idag utgör. I den frågan avser vi återkomma inom ramarna för en mer sansad diskussion framöver.

Henrik Bäckström
Förbundsdirektör Bemanningsföretagen