”De flesta fick jobb efter kursen”

Det säger Peter Badh som våren 2013 gick den nya yrkesutbildningen MultiSkill, ett samarbete mellan Vuxenutbildningen i Borås stad och Bemanningsföretagen. När en utbildningsanordnare och en bransch samarbetar uppstår nya vägar för individen att utöka sin kompetens och hitta rätt jobb.

MultiSkill är en femton veckor lång yrkesutbildning inom logistik/industri/elektronik som varvar teoretisk utbildning i skolan med praktik i bemanningsbranschen. Som grädde på moset skapades en  värdefulla kontaktyta för medverkande företag och elever som ökar elevernas möjligheter att matchas med jobb.  Nio elever gick utbildningen den första terminen och flera av dessa fick direkt efter avslutad utbildning arbete hos något av de medverkande företagen.

Till hösten startar en ny skara ambitiösa elever som inget hellre vill än att komma i kontakt med företag som i sin tur vill lära känna för dem för att hitta rätt kompetens.

Peter Badh var en av de som ville hitta nya vägar för att finna ett jobb. På Komvux fick han information om utbildningen. Han sökte MultiSkill och fick direkt efter utbildningen sommarjobb som lagerarbetare på det bemanningsföretag han praktiserade hos under utbildningen. Bemanningsföretagens utsände Christina Ekdahl interjvuade Peter i början av sommaren om intrycken av utbildningen, hans syn på arbetsmarknaden och på bemanningsbranschen.

”För mig är inte bemanningsbranschen något speciellt, utan ett naturligt sätt att söka jobb och arbeta inom.”

Hej Peter, Grattis till sommarjobb!  Vad tycker du om sådana här satsningar, i detta fall att få praktik och kontakt med arbetsgivare inom bemanningsbranschen?
”Jag tycker det är en väldigt bra idé. Man får möjlighet att bygga upp sitt kontaktnät, eftersom man är ute på studiebesök. Sedan var det bra både ur ett praktiskt och teoretiskt perspektiv. Utbildningen var kort vilket var bra, eftersom det kändes som att man hann med det mesta men under kort och intensiv tid. De flesta fick jobb efter kursen, så det var ett snabbt och effektivt sätt att komma ut på arbetsmarknaden.”

Arbetsmarknaden och inte minst situationen för unga är tuff. Hur ser du och dina kompisar på arbetsmarknadsläget, är det överlag svårt att få jobb inom det kompetensområde du vill?
”Ja, det är svårt att få jobb.  Jag har flera kompisar som söker utan resultat. Det känns som att man måste börja utöka sitt kompetensområde. Själv fick jag upp ögonen för lagerjobb via utbildningen eftersom vi fick prova på olika områden.”

Hur viktigt skulle du säga att kontakter och relationer med arbetsmarknaden är för att få jobb?
”Det har stor betydelse. Eller det blir oftast väldigt mycket lättare att få ett jobb ifall man känner personalen sen innan.”

Vilka är dina intryck av branschen efter genomgången utbildning? Har du varit i kontakt med bemanningsbranschen tidigare?
”Jag har jobbat lite extra på ett lager tidigare. Jag gillar branschen, det är en stor och viktig del av samhället.”

Gör du skillnad i tanken på att vara anställd av ett bemanningsföretag och att vara anställd av ett kundföretag direkt?
”Nej, det gör jag inte. Det är ett gammalmodigt synsätt. Jag har lärt mig att det är bemanningsbranschen som det gäller nuförtiden. Det känns faktiskt meningslöst att söka till företag som även tar in bemanningsanställda.”

Vilket är viktigast för dig när du ska söka jobb, jobbet som sådant eller vilket företag som är arbetsgivare?
”Jag fick upp ögonen för lagerjobb under utbildningen och trivs väldigt bra med det. Så jag skulle nog säga jobbet som sådant.”

Hur upplever du gemenskapen i bemanningsbranschen?
”Jo, den är bra! Även fast det är folk i olika åldrar så är det  inga problem att hitta gemenskap.”

Vad tycker du om bemanningsföretagens funktion på arbetsmarknanden för att få jobb? Underlättar det? 
”Ja, det är klart att det underlättar, annars skulle det inte gå så bra för branschen. Det är ingen som tvingar dig att jobba i bemanningsbranschen. Människor ser branschen som en bra möjlighet att få jobb. Sen att jag nu fick jobb via min praktik och var tvungen att gå via ett bemanningsföretag betyder ju inte att det alltid är så, men visst är det en bra inkörsport. För mig i alla fall.”

Bemanningsbranschen får utstå mycket kritik, vad skulle du vilja säga till kritikerna?
”Jag har ingen aning vad de får för kritik faktist. Men fortsätt kritisera så fortsätter utvecklingen också.”

Klokt. Vilka är fördelarna med bemanningsbranschen tycker du?
”Alla jobb finns samlade på bemanningsföretagens hemsidor. Det som kanske varit bättre ifall det bara hade funnits ett företag eller i alla fall en samlad ”bemanningshemsida” men det här fungerar också.  Det är även bra eftersom de har garantilön. Och man får bygga upp sitt kontaktnät och man får bra relationer med andra bemanningsanställda. För mig är inte bemanningsbranschen något speciellt, utan ett naturligt sätt att söka jobb och arbeta inom.”

Det var verkligen intressant att höra din åsikt. Tack för pratstunden. Lycka till framåt!

Läs mer om MultiSkill, utbildningen som Peter gick, på Borås stads webbplats